Tolerancia és párbeszéd

A kisebbségek jogainak, kultúrájának megismerése volt a célja az Agria Universitas Egyesület országos versenyének. A döntőbe hat középiskolás csapat jutott be.A diákok felolvasták esszépályázatukat és vetélkedőkön mérték össze hazai nemzetiségekről szerzett tudásukat.A tanulók felkészülését egy tudományos konferencia is segítette. A döntőt a Dobó István Gimnázium csapata nyerte.

Kilenc és tizedik osztályos diákok mutatják be esszépályázatukat az Agria Universitas Egyesület Párbeszéd és Tolerancia versenyén. Az Eszterházy Károly Főiskola Politika Tanszékének támogatásával megrendezett országos verseny célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai nemzetiségek, kisebbségek kultúráját és történelmét.
A diákok felkészülését korábban egy tudományos konferencia is segítette, előadásokat hallgathattak meg az etnikai kisebbségek jogairól, a társadalmi párbeszéd és tolerancia fontosságáról.
Ebből az előadásanyagból és az Eszterházy Károly Főiskola honlapján elérhető tananyagból készülhettek fel a diákok a versenyre. A döntőbe jutott hat csapat teszteket oldott meg, videó-bejátszások alapján nemzetiségi ételeket, táncokat azonosítottak be és egy képzeletbeli állam kisebbségi törvényét is kielemezték.
A döntőt a Dobó István Gimnázium csapata nyerte meg, jutalmuk egy svájci tanulmányút.