Munkahelyteremtés – 775 millió a megye vállalkozóinak

Ötször annyi támogatást nyertek el a Heves megyei kis- és közepes vállalkozások, mint tavaly. A bírálatnál az egyik legfontosabb szempont a munkahelyteremtés volt, emellett előnyt jelentett, ha hátrányos térségben vagy szabad vállalkozói zónában működik a pályázó vállalkozás. Horváth László kormánymegbízott bejelentette: 775 millió forintot nyertek a megye vállalkozói, ez több mint ezer munkahely teremtéséhez, megtartását teszi lehetővé.

Nem egyszerű a munkahelyek védelme és teremtése, de ez az egyik legfontosabb kérdés – fogalmazott Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő. A kormány munkahelyvédelmi akciótervet alkotott, erre 300 milliárd forintot különített el. A kormány a nők részmunkaidős foglalkoztatását adókedvezménnyel segíti, hétezerrel több megváltozott munkaképességű dolgozik, a minimálbért és a garantált bérminimumot is emelte a kabinet – mondta Nyitrai Zsolt. A vállalkozók életét azzal könnyítették meg – fogalmazott –, hogy csökkentették a társasági adót, a kis- és közepes vállalkozások esetében 10 adó szüntettek meg. A fiatalokat vissza nem térítendő támogatással és nulla százalékos kamatozású hitellel segítik.
Tízmilliárdos kerettel írt ki kis és közepes vállalkozásoknak pályázatot a gazdasági minisztérium. Összesen 822 pályázat érkezett, ezekkel a beruházásokkal tízezer munkahelyet védenek meg, ötezer újat teremtenek – mondta Horváth László kormánymegbízott.
Heves megye sikeresebben pályázott, mint tavaly. Míg tavaly 179 milliót, idén 775 milliót nyertek a Heves megyei pályázók, 364 új munkahelyet teremtenek ebből az összegből, 658 munkahely pedig megmarad. A támogatás ötszöröse a tavalyinak. Horváth László szerint ez is mutatja: Heves megye jobban teljesít.