Egri séta a platánhoz

A strandon lévő keleti platánhoz vezetett a héten az egri séta. A nem hétköznapi fa néhány hónapja nyerte el az Európai Év Fája címet. A díjat holnap veszik át Brüsszelben.

A források szerint a strandon lévő platánfa körülbelül 250 éves, valószínűleg még Eszterházy Károly idejében ültették. Azóta a fa hatalmassá nőtt: a törzs kerülete nyolc és fél méter, a magassága 40 méter. Ferenczy Tamás, a Városgondozás munkatársa a fa történetéről, a magyarországi és az európai versenyről mesélt. Az európai versenyt tavasszal nyerte meg a platán több mint 14 ezer szavazattal, így az egri fa lett az Európai Év Fája. Az eltelt 250 év alatt sok mindent túlélt ez a platán.
Ma már a fát háború nem, csak a klímaváltozás, villámcsapás, esetleg szélvihar veszélyezteti. Arra is büszkének kell lenni – mondta Ferenczy Tamás –, hogy az épített környezet mellett Egerben a természeti környezet is értékes. A következő séta a várba vezet, ahol arról mesél majd Bujdosné dr. Pap Györgyi, hogy hogyan látták Egert a rézmetszők.