Ködellik a Mátra

Népdalkörök, asszonykórusok, énekegyüttesek, citerazenekarok léptek fel hétvégén a Ködellik a Mátra Regionális Népzenei Találkozó és Országos Citera-zenekari Fesztivál programjain. A háromnapos rendezvény hangversenyein, gálaműsorain közel hatvan produkciót hallhatott a közönség. A fesztivál ideje alatt Kodály -dokumentumokból és népviseleti babákból is nyílt kiállítás a Bartakovics Béla közösségi Házban.

Közel húsz éve szervezi meg az Egri Kulturális és Művészeti Központ a Ködellik a Mátra népzenei fesztivált. Az idei regionális népzenei találkozó és országos citera-zenekari fesztivál hangversenyeknek, gálaműsoroknak adott otthont, a rendezvényen közel hatvan produkciót láthattak az érdeklődők. A szervezők nemcsak a szakmai csoportok bemutatkozását és a minősítő hangversenyek megrendezését tartják fontosnak, hanem lehetőséget adnak az utánpótlás, a fiatalok megmutatkozásának is, segítve ezzel is a hagyományok, a népzenei értékek megőrzését is.
A Gyöngyöspatáról érkező népdalkör negyven évvel ezelőtt alakult, a fesztiválon katonadalokat adtak elő.
A találkozón több kiállítás is láthattak a nézők, többek között egy babakiállítást is, ahol több mint ötven babán mutatták be a különböző tájegységek népviseleteit.