Megújult az Antal-táró

Több ezer denevér élőhelye marad meg a Recsk melletti Antal-táró felújításával. A táróban összegyűlt törmelék és az eltorlaszolt bejárat miatt nem jutott elég oxigén a denevéreknek, így megtisztították a járatrendszert és új bejáratot alakítottak ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Tavaly még így nézett ki az Antal-táró kívülről. És így belülről. Az egykor érckutatóként használt táró falai, bejárata és járatai is megérettek a felújításra. A megnövekedett szén-dixoid szint miatt az itt élő több ezres denevérkolónia veszélybe került. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tavaly év végén ezért megkezdte a táró kotrását és megerősítését.
A táró még mindig rejthet veszélyeket, ezért szigorúan tilos a belépés idegeneknek. A bejáratot éppen ezért úgy alakították ki, hogy ne lehessen könnyen bejutni. Egyedül ezeken a kis rácsos ajtókon lehetséges. A járatok alján savas kémhatású víz csordogál. A denevéreknek azonban úgy tűnik ideálisak a körülmények. A téli időszak után ismét kezdenek visszatérni a táróba. Többségben közönséges denevérek lakják a helyet.
A lőtt betonos, vashálós falmegerősítés és a törmelékek eltávolítása meghozta eredményét. Az Antal-táró újra ideális élőhellyé vált a denevérek számára.