Muzeális gépjárművek

Veterán autók, motorkerékpárok tulajdonosai szerezték meg a muzeális minősítést az egri Autóklubnál. A minősítésről 4 fős szakmai bizottság döntött, a tulajdonosoknak fényképekkel, műszaki leírásokkal kellett bizonyítaniuk a jármű korhűségét.

Veterán autók, motorkerékpárok tulajdonosai várakoznak Egerben a Magyar Autó Klub udvarán. Céljuk, hogy megszerezzék a muzeális minősítést régi járgányaik számára. Ahhoz, hogy megkaphassák, a járműnek számos feltételnek kell megfelelnie.
A gépjármű korhűségét a tulajdonosnak kell bizonyítania fényképpel, műszaki leírással.
Az alapos átvizsgálás után négy fős szakmai bizottság dönt a minősítésről, akiket a Magyar Auto Klub, a Heves Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége, a Magyar Veteránautós és Motoros Szövetség és a Közlekedési Múzeum delegált.
Trabantok, skodák, zsigulik, mercedesek és bmw-k mellett igazi motorkerékpár matuzsálemek is feliratkoztak a várólistára. Itt épp egy 61 éves Cetka CZ150-est vizsgálnak át.
A muzeális minősítés megszerzése után ezek a gépjárművek kiállításokon vehetnek részt, és azok, akik a minősítés mellett műszaki vizsgát is kérnek, oldtimeres rendszámmal, közúton is vezethetik kedvencüket.