Sárban és esőben, szülinapján győzött Blazsó

Több mint ezerkétszázan neveztek a Bükkben 12. alkalommal megrendezett Specialized Maratonra. Hosszú távon a tavalyi összetett győztes, Blazsó Márton bizonyult a leggyorsabbnak, a nők középtávú versenyét pedig Dósa Eszter nyerte, aki szintén első volt a tavalyi Top Maratonon. A szezonkezdő szilvásváradi verseny után júniusban a Duna Maratonnal folytatódik a legnagyobb maratonok sorozata.

Új rajt és új távok. Tizenegy év után sokat újult a Szilvásvárad Maraton. A Top Maratonok között eddig itt voltak a leghosszabb távok, most mindhárom táv néhány kilométerrel és mászással rövidebb lett: 33, 64 és 107 kilométert kellett tekerniük a hegyikerékpárosoknak. Idén az eddigi közös rajt helyett az egyes távok külön indultak, így a hosszú táv fél órával a rövid előtt már elrajtolt. A rajt-cél állomásról, a stadionból közben természetjáró túra indult, és először a szilvásváradi maraton történetében kisvonatos kirándulásra hívták azokat, akik nem bringáztak, csak barátjukért vagy valamelyik családtagjukért szurkoltak. Rövid távra több mint hatszázan, közép távra ötszáz fölött, hosszú távra 120-an neveztek. Hiába lettek rövidebbek a távok, meg kellett küzdeni a célba érésért. A pálya sáros volt. Közben az eső is eleredt, volt, aki jégesőről is beszámolt. Fáztak, elgörcsöltek, a sár a sisak alá, a versenyzők szemébe is fröccsent.
A rövidtávot Mészáros Diána és Fenyves Péter, a középtávot Dósa Eszter és Szalontay Bence nyerte. Hosszú távon Blazsó Márton volt a leggyorsabb. 4 óra 47 perc alatt ért vissza a stadionba, és kilenc perccel utasította maga mögé Buruczki Szilárdot. A viadalon a szervezők több mint 30 kategóriában hirdettek eredményt. A szilvásváradi versennyel kezdődött meg a négy legnagyobb hegyikerékpáros versenyt magába foglaló Top Maraton sorozat.