Javaslat a Gyurcsány-kormány idején megkötött energiavásárlási szerződés parlamenti vizsgálatára

Horváth László kormánymegbízott, országgyűlési képviselő az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

” A többségi német tulajdonban lévő Mátrai Erőmű Zrt. 2008-ban hosszú távú villamos energiavásárlási szerződést kötött az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek Partner Zrt.-vel (MVM), amely 2015-ig érvényes.

A szerződés következménye, hogy az MVM ma is a piaci árnál drágábban köteles megvenni az erőműben előállított villamos energiát. Mindez a külföldi többségi tulajdonosok számára extraprofitot, a magyar állam számára indokolatlanul hátrányos kötelezettséget, a magyar embereknek pedig magas villanyszámlát jelent.

Kérésemre az MVM a fent nevezett dokumentumba egyszeri helyszíni betekintési lehetőséget biztosított. A megállapodás áttekintése után parlamenti képviselőként azzal a kezdeményezéssel fordulok Rogán Antalhoz, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnökéhez, hogy a bizottság tűzze napirendjére a szerződés kérdését, tekintse át megkötésének előzményeit, a szerződéskötés körülményeit és következményeit.

Véleményem szerint szükséges annak tisztázása, hogy milyen mértékű kárt okozott a Gyurcsány-kormány idején megkötött megállapodás. ” – áll Horváth László közleményében.