Gyermekbarát meghallgató szoba

Gyermekbarát meghallgató szobát adtak át a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon. Ez az országban a 14. ilyen Otthonos környezettel, gyermekbarát megoldásokkal szeretnék elérni, hogy az áldozattá vált kiskorúak könnyebben feldolgozzák az őket ért traumát. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes arról beszélt: újabb társadalmi partnerekkel is megállapodott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Tájékoztatják majd a gyerekeket a tévében a gyermekbarát igazságszolgáltatásról, és dolgoznak a gyerekbarát internet megteremtéséért.

Gyerekbarát meghallgató szobákat 2012-től alakítanak ki a rendőrségen, ekkor indult a gyermekbarát igazságszolgáltatás kampány. 2014 végéig szeretnék elérni, hogy minden megyében legyen egy ilyen. A barátságos környezettel, a szakértők bevonásával, a gyermekbarát megoldásokkal azt szeretnék elérni, hogy könnyebben dolgozzák föl az áldozattá vált gyerekek a traumát – emelte ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Úgy látja: a gyermekkorú bűnelkövetők esetében pedig talán könnyebben feltárhatók az okok, amelyek a bűncselekményhez vezettek. Horváth László kormánymegbízott arról beszélt: szexuális zaklatásról szóltak a hírek a közelmúltban Egerben. Az unióban minden 5. gyereket ér ilyen bántalmazás. Magyarországon 24 esetből egyre derül fény. Többnyire olyanok követik el, akikben bíznak a gyerekek, így áldozattá válik a bizalom is. Ez a szoba a bizalom újraépítésének a helyszíne – fogalmazott.
Navracsics Tibor átadta a tanúsítványt, majd megnézték a szobát. A miniszterelnök-helyettes egy képet hozott ajándékba.Heves megyében évente 350 gyermek és fiatalkorú válik áldozattá, 2012-ben több mint 400 ilyen korú elkövető volt a megyében. Az ő meghallgatásuknál használják majd ezt a szobát. Könnyebben oldódhat a gyerekek feszültsége, játék közben beszélhetnek az őket ért traumáról. A szobában kamera és mikrofon is van, ez rögzíti a beszélgetéseket.