Visszahívható polgármestereket!

Miért a politikusok az egyetlen alkalmazottak az országban, akiket nem lehet számon kérni, ha rosszul végzik munkájukat? -teszi fel a kérdést a Negyedik Köztársaság Mozgalom. Az ifjúsági mozgalomból egy éve alakult párt Egerben is támogató aláírásokat gyűjtött annak érdekében, hogy visszahívhatók legyenek posztjukról a közvetlenül választott politikusok, elsősorban a polgármesterek.

Az Eszterházy téren mutatta be a 4K! – Negyedik Köztársaság Mozgalom a városatyák visszahívhatóságáról szóló törvényjavaslatát. A baloldali, liberális értékeket képviselő párt azt szeretné, ha tengeren túli mintára törvényben rögzítenék, hogy abban az esetben, ha egy helyi vezető felháborító dolgot tesz, akkor a választópolgároknak lehetőségük legyen visszahívni őt. Céljuk,hogy először helyi szinten vezessék be a javaslatot.
A törvénytervezet három garanciát biztosít arra, hogy egy jól szervezett kisebbség ne tudjon visszaélni a lehetőséggel: visszahívási szavazásra egy ciklusban csak egyszer kerülhet sor, csak a ciklus második felében, és legalább annyi szavazónak kell a visszahívásra szavaznia, mint ahányan korábban megválasztották a polgármestert. A szavazás kiírását a szavazók legkevesebb 20 százalékának kellene kezdeményeznie.
Istvánffy András leszögezte: nem népszavazást szeretnének a kérdésben, csupán támogatói aláírásokat gyűjtenek. A törvényjavaslatot népszerűsítő kampány június végéig tart.