Újabb földrengés Tenken

Ismét rengett a föld a Tenken. Szombaton a Richter-skála szerinti 3-as erősségű rengést mértek. Február óta ez már a harmadik. Kárról nem érkezett bejelentés sem az önkormányzathoz, sem a katasztrófavédelemhez. Az emberek viszont tanácstalanok, nem tudják, mire számítsanak, lesz-e újabb földmozgás.

Hajnal József azt mutatja: még csak most tették rendbe a házat az áprilisi földrengés után. Eltüntették a repedéseket, és újra kellett vakolniuk a falakat is.
Nagyon el vagyunk már fáradva, bele vagyunk fásulva ebbe. Úgy tessék elképzelni, hogy hát nem tud az ember nyugodtan pihenni. Bármikor történhet valami, oszt akkor mi van.
A család szombat este ismét azt vette észre, hogy elmozdulnak a képek a falon. Tenken ugyanis hármas erősségű földrengés volt, az elmúlt néhány hónapban már harmadszor.
Szopkó Tamás polgármester azt mondja: a legidősebbek sem emlékeznek földrengésre. Találgatnak: miért van az, hogy már a harmadik ilyen földrengés volt?
A szakemberek szerint az Északi-Középhegység déli lábánál egy ma is élő törésvonal halad végig a földkérgen, emiatt rendszeresek itt a kisebb-nagyobb földmozgások.
Az áprilisi földrengés 370 házban okozott kárt. Ezek közül több mint 200 biztosítva volt, ott már elkezdték a helyreállítást. Több károsultnak pedig a Katolikus Karitász is segít.
A Katolikus Karitász a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen mérte fel, hogy mennyi festékre, vakolóanyagra, vagy éppen téglára van szükség, és egyelőre ezekkel segítenek az egyedülálló időseknek.