Zéró Energiaház

Szakközépiskolák és vállalkozások számára tartott előadásokat környezetbarát, energiatakarékos megoldásokról a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az előadássorozattal a magyar szakképzésből hiányzó energiahasznosítási módszereket, technológiákat népszerűsítették. A Kamara egy önellátó házat is felépített, amely megújuló energiákkal működik.

Szakiskolák diákjai és építőiparban, energetikai rendszerek forgalmazásában érdekelt cégek hallgathattak előadásokat a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén. A szlovák-magyar uniós pályázatból megvalósult program célja az volt, hogy a legmodernebb környezetbarát technológiákat népszerűsítsék.
A kamara egy demonstrációs eszközt is épített, a Zéró Energiaházat, amely önellátó és energiatakarékos. A házat a legkorszerűbb technológiákkal szerelték fel: napelemmel, napkollektorral, hőszivattyúval és szélgenerátorral. Idén nyolc alkalommal mutatják be szakiskolákban, felsőoktatási intézményekben és közösségi rendezvényeken.
A legfontosabb megújuló, környezetbarát technológiákból oktatási anyag is készült, amelyek a napkollektoros hő-, és villamos energia termelés módszereit, a hőszivattyú-, szél-, és napenergia működési elveit írják le. A kiadványokat szakképző iskoláknak, felsőoktatási intézményeknek szánják, céljuk, hogy az anyagok bekerüljenek az iskolai tantervbe.
A költséghatékonyságra törekvő cégeknek is kínál energiatakarékos megoldásokat a Kamara, amelyekkel évente akár több millió forintot is megtakaríthatnak a vállalkozások.