Jó bornak is kell a cégér

Ötvenöt fehér, tizenkettő rozé és nyolcvankettő vörösbort neveztek a termelők az idei Egri Borvidéki Borversenyre. A Hegyközségi Tanács legnagyobb éves megmérettetésén egy nagy arany valamint 37 aranyérem született.

A versenyre azokat a borokat lehetett nevezni, melyek megfelelnek a bortörvény előírásainak, illetve a termelőknek nyilatkozniuk kellett, hogy 350 liter, vagy 500 palack rendelkezésre áll a borból. Idén 149 mintával jelentkeztek a termelők, nevezni hét kategóriában – fehér bor, Egri Csillag, Debrői Hárslevelű, rozé, vörös bor, Egri Bikavér és desszert bor-lehetett.
A kínálatot öt bíráló bizottság valamint egy csúcsbizottság értékelte a hagyományos százpontos bírálati rendszerben. A csúcsbizottság elnöke azt mondja a borbírálat nem azonos a borbemutatóval vagy kóstolóval, fontos, hogy a fiatalok is megtanulják a bor karakterét meghatározó összetevők vizsgálatát.
A zsűri egy nagy aranyat, valamint 32 arany-, 94 ezüst- és 15 bronzérmet továbbá 7 oklevelet ítélt oda . A nyertesek – a hagyományoknak megfelelően – a Bikavér-ünnepen, idén július 11-én vehetik át a díjakat.