Az ősi Peru titkai

„Az ősi Peru: emberáldozat és időjárás” címmel tartott előadást dr. Regős János és dr. Ondruss-Ferenc Ilona Felsőtárkányban. A Világvándor Klub rendezvényén elhangzott: a perui népek a rituális gyilkosságokat azért követték el, hogy enyhítsék az El Nino időjárási jelenség kedvezőtlen hatásait.

A Moche kultúra képviselői, a mochicák az 1-7. század között éltek Peru észak-nyugati partvidékén, leginkább a folyóvölgyek oázisaiban. Főként mezőgazdaságból éltek, a száraz, sivatagos földeket csatornarendszerek segítségével, öntözés révén tették termékennyé. Az emberek életét, élelmük megszerzését az időjárás alapvetően befolyásolta, amelyet –úgy tartották- meghatározott istenek szabályoznak. Hogy kegyeiket ne vonják meg, kiengesztelésükre emberáldozatokat mutattak be, így kívánták enyhíteni az El Nino pusztító hatását. A meteorológiai jelenség a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik.
A perui népek életéről a magas színvonalú kerámiatárgyaik mesélnek. Ezek ábrái a mindennapos életükön kívül hitvilágukat, valamint a rituális szertartásaikat is bemutatják-hangzott el az előadáson.
A Világvándor Klub újabb érdekes előadással legközelebb szeptemberben várja az érdeklődőket a felsőtárkányi faluházban.