Tavaszi konferenciasorozat

Egerben folytatódott a Széchenyi Programiroda tavaszi konferenciasorozata, melyen a fejlesztéspolitikai aktualitásokkal, támogatásokkal kapcsolatban osztottak meg különböző információkat az érdeklődőkkel. Elhangzott: az uniós források felhasználása a tervezési ciklus vége felé jár, a következő feladat a pályázati folyamatok erősítése, az elnyert támogatási források lehívásának zökkenőmentes biztosítása.

Tavaly november elsejétől a Széchenyi Programiroda szakmai felügyeletét a Miniszterelnökség látja el, így az irodák területfejlesztéssel kapcsolatos feladatai is megváltoztak, a közeljövőben szorosan együttműködnek a megyékkel. Elhangzott: a 2013-ig rendelkezésére álló források 90 százalékáról már döntés született. A kifizetések összegét idén a tavalyi 1200 milliárd forintról 1500 milliárd forintra kell növelni, hogy a teljes keretet le lehessen hívni határidőig. Ebben a kedvezményezetteknek minden segítséget megad a NORDA.
Dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a következő, 2014-2020-as uniós büdzsével kapcsolatban elmondta: a költségvetés 1003 milliárd euróról 960 milliárd euróra csökkent. Ennek ellenére Magyarország olyan megállapodást kötött, amelynek eredményeként a támogatás egy lakosra számított összege a korábbi 660 ezerről 712 ezer forintra nő. Hangsúlyozta, hogy az uniós és a hazai gazdaságpolitikai célok érdemi támogatására akkor van lehetőség, ha az ország a forrásokat koncentráltan használja fel, ezért a keretösszeg 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, 40 százalékát ágazati fejlesztésre különítik el.
A konferencián a résztvevők tájékoztatást kaptak a jelenleg futó energetikai pályázati kiírásokról és a fiatalok vállalkozását támogató pályázati lehetőségekről is.