Összefogással az élelmiszerbiztonságért

A rendszeressé váló élelmiszer-botrányok, fogyasztóvédelmi panaszok, termékhamisítások miatt a jövőben erőteljesebben együtt kell működnie az iparvállalatoknak, kutatóintézeteknek és civil szervezeteknek -hangzott el az Egerfood Regionális Tudásközpont sajtótájékoztatóján. Az élelmiszer-biztonság érdekében elengedhetetlen a fogyasztók hiteles tájékoztatása, a fogyasztói tudatosság növelése, valamint az is, hogy a hazai piacra kizárólag biztonságos és megfelelő minőségű élelmiszerek kerüljenek. Ezt a cél szolgálja az egri tudományos műhely két sikeres pályázata, amelyről sajtótájékoztatón számoltak be a szakemberek.

Veszélyes energiaitalok, génmódosított élelmiszerek, rákkeltő anyaggal szennyezett adalékok− csak néhány szalagcím, melyekkel akár heti szinten találkozhat napjaink vásárlója. Az egyre gyakoribb élelmiszerbotrányok miatt nem meglepő, hogy a fogyasztók információéhsége jelentősen megnőtt. Ezt felismerve döntöttek úgy az Egerfood Regionális Tudásközpont munkatársai, hogy tevékenységüket minél szélesebb körben megismertetik, a fogyasztókat, elsősorban a fiatalokat szakmai tanácsokkal látják el. Látványos ismeretterjesztő bemutatókat, nyílt napokat, konferenciákat szerveznek, kiadványokat, filmeket jelentetnek meg, jelen vannak a népszerű közösségi oldalakon is. Rövid ciklusú képzéseket indítanak, amelyek egy-egy témához kapcsolódnak.
Dr. Kiss Attila egy konzorciumban megvalósuló sikeres pályázatról számolt be, amelynek legfőbb célja az élelmiszer-biztonság és gasztronómia területén folytatott képzés és kutatás összehangolása. A tervek szerint kialakítanak egy közös védjegy rendszert is. A közös munkában a Debreceni Egyetem vezetésével a Szegedi Tudományegyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem és az egri főiskola vesz részt.
A közös munka 2015 áprilisáig tart, amelynek során 1,6 milliárd forint uniós támogatást használhatnak fel a hazai felsőoktatási intézmények. A főiskola feladatait 342 millió forintból valósítja meg.