Életmód program és egészségre nevelés a Mátrai Erőműben

A Mátrai Erőmű Zrt. vissza nem térítendő támogatást nyert el az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A 7,3 millió forint összköltségvetésű projektből egészségfejlesztési programok valósultak meg.

Projekt célja: az egészséget szolgáló egyéni magatartásminták és közösségi értékek elterjedésének ösztönzése, az egészségfejlesztés színterein megvalósuló közösségi programok elterjesztése, az életminőség javítása
Projekt célcsoportja: a Mátrai Erőmű Zrt. öregségi nyugdíjkorhatárhoz közel álló munkavállalói (319 fő)

A projekt keretében 3 területen:1. Stresszkezelés, lelki egészség megőrzése; 2. Az egészséges táplálkozás, illetve energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya); 3. Elsősegélynyújtás és baleset megelőzés kívántuk a munkavállalók fizikai, szellemi és szociális közérzetét javítani, fejleszteni, a megbetegedéseket és baleseteket megelőzni munkahelyi egészségfejlesztési programok formájában.
A projekt során 8 hónapon keresztül valósítottuk meg a munkahelyi egészségprogramot.
– 2 alkalommal fórum, munkacsoport megbeszélést tartottunk az egészségfejlesztési terv és programok kidolgozásához és megvalósításához kapcsolódóan, értékeltük a projekt előrehaladását.
– A projekt hatékonyságának érdekében a tevékenységek megvalósításához és a szemléltetéshez szükséges eszközöket (vérnyomásmérő, test zsírmérő, CO szintmérő, ételpiramis, személymérleg, Újraélesztés oktatására szolgáló torzo kijelzővel) szereztünk be.
– 3 alkalommal valósítottunk meg egészségügyi állapotfelmérést, egyénenként az alábbi felmérésekkel: testtömeg, testmagasság, vérnyomásmérés, BMI számítás, CO szintmérés, cukorbetegségre való hajlam szűrése a Magyar Diabetes Társaság által ajánlott FINDRISK módszerrel.
– 10 alkalommal csoportos előadást valósítottunk meg különböző témakörökben (elsősegélynyújtás-különös tekintettel a defibrillátor használatára; stresszkezelés, civilizációs betegségek megelőzésének módjai; egészséges életmód, egészséges táplálkozás, alkohol káros hatásai)
– interaktív konzultáció keretében tanácsadást valósítottunk meg 8 hónapon keresztül havonta 4 alkalommal, alkalmanként 1 fő bevonásával 2 fő témában (1.stresszkezelés, lelki egészség megőrzése; 2. egészséges táplálkozás, energiaegyensúly).
– A projekt keretében elkészült a projekt fenntartási időszakára is terveket tartalmazó egészségterv.

A pályázat azonosító száma: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0413
A projekt megvalósítási helye:
3271 Visonta, Erőmű utca 11.

MEGOSZTÁS
Előző cikkAranytőke Borszemle
Következő cikkKözlekedésfejlesztés