Gárdonyi-emlékév

Gárdonyi barátjának, Dankó Pistának a nótái csendültek fel többek között a Gárdonyi -emlékév budapesti megnyitóján, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette az emlékév, melyet a Nemzeti Kulturális Alap százmillió forinttal támogat.

Habis László polgármester az ünnepségen kiemelte: az emlékév az író ünneplése mellett a hazaszeretetről, a magyarságról, az olvasás szeretetéről is szól. Az író sokat tett a magyar nemzetért, különösen már több mint száztíz éve, az Egri Csillagok óta értünk, egriekért. Az emlékév megszervezését támogató százmillió forintból több mint hatvanmillió jut a városnak, az itteni rendezvények az országos program részeként valósulnak meg.
Az év során Egerben, Budapesten és Gárdonyban irodalmi versenyek, interaktív tárlatvezetések, filmvetítések, kulturális fesztiválok, konferenciák várják az érdeklődőket. Az országgyűlés október 17-ét, az egri vár diadalának napját Gárdonyi-emléknappá nyilvánította, és ezen a napon az iskolákban kiemelt figyelmet kap majd az Egri csillagok.