Aranytőke Borszemle

Több mint kétszáz bort neveztek az Aranytőke Borszemlére. Ezen a versenyen két kategória van: külön minősítik a kistermelői és a kereskedelmi forgalomba kerülő borokat. Idén csak határon belülről vártak nevezőket. Nyolc neves borvidékről érkeztek borok az Aranytőke Borszemlére.

Friss borokkal és korábbi évjáratokkal is nevezhettek a borászok és bortermelők az egerszóláti Aranytőke Borszemlére. A borminősítést már nyolc éve rendezik meg. Hat település önkormányzata és hegyközsége, valamint az Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrend fogott össze. 2006-ban kezdeményezték ezt a versenyt.
Érdekessége ennek a borszemlének, hogy a hivatásosok mellett a kistermelők is nevezhetnek. A bírálók nem is tudják: most olyan bort kóstolnak, ami kereskedelmi forgalomban van, vagy olyat, amit kedvtelésből készített valaki. Az évek alatt a helybeli termelők sokat tanultak a bírálatokból.
A bírálók kb. 90 fehérbort, ugyanannyi vöröset és több mint 20 rozét kóstoltak. Összesen 208 mintát küldtek be minősítésre.
Minden második évben nemzetközi a verseny. Idén határon belülről vártak nevezőket. Nyolc neves borvidékről érkeztek borok az Aranytőke Borszemlére. Az ünnepélyes eredményhirdetést a z egerszóláti Olaszrizling fesztiválon tartják.