Jobbik: A recski tábort is be kell vonni az oktatásba

Minden felső tagozatos diák ismerkedjen meg Recskkel, a kommunista diktatúra nemzetünk megtörésére és elpusztítására irányuló törekvéseivel – ezt támogatta a Jobbik a megyei közgyűlésben is. A közgyűlés erről határozatot hozott. Bíznak abban, hogy a következő tanévtől a felsősök már tanulmányozhatják a kommunista diktatúra szimbólumává vált kényszermunkatábort.

Dudás Róbert, a Jobbik megyei elnökének közleménye:

“Az Államvédelmi Hatóság által működtetett munkatáborok közül a Heves megyei Recsk mellett működtetett kényszermunkatábor elvitathatatlan szimbólumává vált a kommunista diktatúra kegyetlenségeinek. Az ide hurcolt mintegy 1500 honfitársunk válogatott megtorlásoknak volt kitéve, közülük alig ötvenen maradtak életben.
Az idő múlásával azonban egyre kevesebben tudják átadni a felnövekvő generáció számára az ott elkövetett könyörtelenségekről szerzett elborzasztó tapasztalataikat, amelyre pedig nélkülözhetetlen szükség lenne az egészséges, a magyarság valós történelmi múltjában gyökeredző személyes értékrend kialakításához.

A magyarság számára nem létezik reális jövőkép a kommunizmus, mint a magyar nemzet történelmének legnagyobb és közvetlen közelmúltbéli tragédiájának hiteles bemutatása nélkül.

Mindezek alapján kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy a közvetlenül előttünk járó generációk kommunista diktatúra során végbement szenvedései és ezen – a mai kor ifjúsága számára már-már elképzelhetetlen – borzalmak ellenére tanúsított dicső helytállása, megfelelő módon kerüljön átadásra az utánunk következő nemzedékeknek is.

Ezekre való tekintettel rendkívül fontos, hogy a közoktatás keretében, az általános iskola felső évfolyamainak tanulói a recski Nemzeti Emlékpark helyszínén ismerkedjenek meg a kommunista diktatúra nemzetünk megtörésére és elpusztítására irányuló törekvéseivel.

A Heves Megyei Közgyűlés határozatban erősítette meg erre irányuló törekvésünket, így bővült azok tábora, akik fontosnak tartják egy szomorú, de egyben fontos történelmi helyszín méltó helyreállítását és széles körű tájékoztatásának az elősegítését. A környékbeli hét település polgármesterei, valamint a Recski Szövetség, mint hivatalos üzembentartó mellett a Megyei Közgyűlés is pozitívan foglalt állást ebben a kérdésben, s bízunk benne, hogy a következő tanévtől már tudjuk fogadni a felnövő generációt Recsken, ahol bővíthetik tudásukat az ’50-es évek elejének kommunista megtorlásával kapcsolatban.”