A felszín alatti vizeket vizsgálják

A felszín alatti vízkészletek kutatását és az esetleges szennyeződések idejekorán történő felismerését szolgálja az az uniós program, amelyet a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara valósít meg nemzetközi kutatóhelyekkel és piaci szereplőkkel közösen. A tervekről Dr. Szűcs Péter, egyetemi tanár, a projekt szakmai vezetője beszélt a Magyar Hidrológiai Társaság Heves megyei területi szervezetének ülésén.

A szakemberek továbbképzésére minden hónapban ülésezik a Magyar Hidrológiai Társaság Heves megyei területi szervezete. Legutóbbi összejövetelükön a felszín alatti vízkészletek helyzetéről és az ezekkel kapcsolatos földtani összefüggésekről hallhattak előadást.
Összesen öt kutatási területen indít programokat a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően. Ezek az Észak-magyarországi régióban található ivóvíz-, ásványvíz, gyógy- és hévízkészletekhez kapcsolódnak. Vizsgálják a bányászati tevékenységek felszín alatti vízkészletekre gyakorolt hatását, az esetleges szennyeződések idejekorán történő felismerését.
A tavaly novemberben indult szakmai munkától egyebek mellett a régió felszín alatti vízkészletének fenntartható gazdálkodását, beruházások ösztönzését, s ebből adódóan a munkaerő-piaci helyzet javítását várják.