Az MSZP aggódik a felsőoktatásért

A vidéki főiskolák és egyetemek jártak a legrosszabbul – ezt mondja Hiller István, szocialista országgyűlési képviselő, volt oktatási miniszter. Drasztikusan csökkent idén a felsőoktatásba jelentkezők száma, a fővárosban 9, a vidéki intézményekbe 19 százalékkal kevesebben jelentkeztek, az egri főiskolára – amit nagyon jó színvonalúnak tart – 22%-kal kevesebben felvételiznek. Hiller szerint ez olyan probléma, amit nem lehet helyben orvosolni.

2011-ben 141 ezer, tavaly 110, idén már csak 95 ezer diák jelentkezett a felsőoktatásba, két év alatt 45 ezerrel kevesebben – ezt Hiller István volt oktatási miniszter mondta az MSZP oktatáspolitikai fórumát megelőző sajtótájékoztatón. Hiller szerint a kormány oktatáspolitikája riasztotta el a fiatalokat a jelentkezéstől. A felsőoktatásból 60 milliárd forintot vontak ki, ezt minden intézmény megérzi. Az értelmiség elvándorol az országból, az oktatáspolitikai nem választ ad erre, hanem gerjeszti a folyamatot. Hiller kiemelte: a nagy vesztes a vidék, míg a fővárosban 9, a vidéki intézményekbe 19 százalékkal kevesebben jelentkeztek. A jelentkezők száma és a színvonal között nincs összefüggés, Hiller István az egri főiskolát nagyon jó színvonalúnak tartja, mégis 22 százalékkal kevesebben jelentkeztek ide, mint tavaly. A tavalyi 5024-gyel szemben 3916-an. Úgy látja: ez regionális problémát jelent.
Mészáros Tamás egyetemi tanár magánvéleményét fogalmazta meg. Arról beszélt: bár április vége van, az intézmények még nem tudják, mennyi pénzből gazdálkodnak. Nem érti, milyen világ az, ahol egyenként rendelik be a rektorokat, és így beszélik meg velük, hogy kapnak-e pénzt vagy sem, mennyit és miért. Aggódik a felsőoktatásért.