Kevesebb jelentkező

Bár az országos átlaghoz hasonlóan húsz százalékkal csökkent az Eszterházy Károly Főiskolára felvételizők száma, az intézmény idén is a vidék legnépszerűbb főiskolája maradt-hangzott el a főiskola sajtótájékoztatóján. A tájékoztatón beszámoltak még a főiskolás napok rendezvényeiről és a botanikus kert megújulásáról, és az intézmény sporteredményeiről is.

Ismertté váltak a 2013 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre jelentkezők adatai. Az Eszterházy Károly Főiskolára több mint hétezren adták be jelentkezésüket, azok száma, akik első helyen jelölték meg az intézményt, meghaladja a kétezret. A jelentkezők száma az országos átlaghoz hasonlóan húsz százalékkal csökkent. A csökkenésnek több oka volt.
Kalóné Szűcs Erzsébet hozzátette: az új jogszabályok, a tanárképzés átalakítása és egyéb változások miatt sok bizonytalanság alakult ki a továbbtanulókban.
A legtöbben a pedagógus képzési területhez tartozó szakokra jelentkeztek. A tanárszakok közül az angol, a matematika, a földrajz és a testnevelő tanár szakok a legnépszerűbbek. A főiskolára jelentkezők több mint 80%-a állami ösztöndíjas képzést jelölt meg első helyen. Változatlanul népszerűek a gazdaságtudományi szakok, pedig bizonyos szakokon az állami ösztöndíjas képzésekre akár 450 pont feletti ponthatárt kell elérni.
A sajtótájékoztatón beszámoltak az április 23-a és 27-e között megrendezett X. Egri Főiskolás Napok rendezvényeiről is. Fellép többek között a Republic 67, a Bikini, A Kerekes Band, de az esti koncertek mellett napközben is várják programok a fiatalokat.
A tájékoztatón szó esett még a főiskolai botanikus kertjének 2015 tavaszára tervezett helyreállításáról és a főiskola sporteredményeiről is.