Osztalékfizetés a Mátrai Erőműben

Tisztességes hasznot és ne extraprofitot tegyenek zsebre a szolgáltatók – mondta Horváth László országgyűlési képviselő, kormánymegbízott annak kapcsán, hogy a Mátrai Erőmű a tulajdonosok utasítására 20 milliárdos osztalékot fizet. A politikus szerint félő, hogy a pénz kisöprése a leépítés első lépése lehet. Az erőmű igazgatósági elnöke azt mondta: van elég tartalék, korábbi elmaradt kifizetést teljesítenek most.

Horváth László fideszes országgyűlési képviselő, megyei kormánymegbízott a Mátrai Erőműnél tartott sajtótájékoztatón elmondta: hírét vették, hogy az erőmű 10 milliárd helyett 20 milliárdos osztalékot kíván fizetni. A politikus elmondta: ez valószínűleg veszélyezteti a likviditást. Ráadásul a Horn-kormány idején német többségi tulajdonba került céggel a Gyurcsány-kormány olyan szerződést kötött, mely garantálja, hogy a piaci ár felett 10 százalékkal veszi meg az állam az energiát.
Horváth László: „Ez egy olyan kedvező feltétel egy multinacionális többségi tulajdonban lévő cég számára, amikor nem az lehet a jó és tisztességes reakció a rezsicsökkentési programra, hogy kisöprik a kasszát. Nem azt mondtuk, hogy ne legyen tisztességes üzleti haszon, de ne legyen extra profit.”
Most nem kellene pakolni és kisöpörni a kasszát –tette hozzá Horváth László. Elmondta még: bíznak abban, hogy ez nem a leépítés első lépése.
Valaska József,  a Mátrai Erőmű igazgatósági elnöke elmondta: most fejeződött be a Mártai Erőmű Zrt. közgyűlése, ahol arra tettek javaslatot, hogy 20 milliárdos osztalékot fizessenek ki most. Mint mondta: a tulajdonosok 2008-ban lemondtak osztalékukról egy új erőműblokk építése miatt. Ez nem történt meg, ezért ma tulajdonosok utasították a menedzsmentet, hogy ezt a hátrahagyott osztalékot is fizesse ki –  ez most a háttere a 20 milliárdos osztalék kifizetésének.
Az igazgatósági elnök elmondta azt is: nem lesznek likviditási problémáik. Közel 100 milliárd forintos árbevétel volt, az adózott nyereség 18 milliárd forint volt. Ki kellett egészíteni a múltbeli  eredménytartalékból  2 milliárd forinttal.
2018-ban két árameladási szerződés is lejár, ezeket szeretnék meghosszabbítani. Az igazgatósági elnök szerint az energiapiacon a nap- és szélenergia megjelenése jár átrendeződéssel.