Jobbik: A recski emlékhely legyen az oktatás része!

A Jobbik az oktatás részévé tenné a recski emlékpark meglátogatását. Vona Gábor pártelnök szerint ezzel egyrészt be tudnák mutatni a kommunizmus bűneit, másrészt Recsk ügye olyan, amellyel felül tudnak emelkedni a politikai megosztottságon.

Kiemelten kezelje a recski nemzeti emlékhelyet a jövőben az országgyűlés – erről beszélt Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Heves megyei településen. Határozati javaslatot is nyújtott be a parlamentben. Vona Gábor azt szeretné, ha minden felső tagozatos diák legalább egyszer ellátogatna Recskre – ebben pedig állami szerepvállalásra számít.
A politikus szerint kettős mérce érvényesül, ez derült ki az önkényuralmi jelképekről folytatott parlamenti vitában is.
Érzek egyfajta kettős mércét. Míg a horogkereszt tiltása minden párt, minden politikai erő és az egész társadalom számára egyértelmű, addig mindig, újra és újra feltűnnek olyan politikai, társadalmi szándékok, akaratok, amelyek a vörös csillag tiltottságát, tiltott helyzetét szeretnék megváltoztatni. – mondta a pártelnök.
Ezért is volna szükséges szerinte olyan központot, emlékhelyet működtetni az országnak, ahol ezt a korszakot is – ahogy a Jobbik elnöke fogalmazott – helyére lehet tenni. Különösen fontosnak tartja ezt a felnövekvő generáció szempontjából.
Vona Gábor arról is beszámolt: hét környékbeli polgármesterrel szándéknyilatkozatot írtak alá. A Recski Szövetség vezetőivel jövő héten tárgyal, eddig ők is támogatásukról biztosították. Mint ahogy a megyei közgyűlés és a kormányhivatal vezetője is. Ha elfogadja az országgyűlés a határozati javaslatot, a recski nemzeti emlékhely környékén infrastrukturális fejlesztés válik szükségessé, a múzeumot is át kell alakítani, hogy a XXI. századi látogatók igényeinek jobban megfeleljen.
Recsket olyan ügynek nevezte a Jobbik elnöke, amely pártok felett álló. Úgy fogalmazott: kell olyan ügyeket találni, amelyekkel felül tudnak emelkedni a politikai megosztottságon.