Újjászületik az érseki palota

Eredményesen zárult az egri Érseki Palota középső szárnyának a felújítására kiírt kivitelezői közbeszerzési pályázat, megtörtént a munkaterület átadása. Jelenleg az épület tehermentesítése zajlik, elszállítják a feleslegessé vált faanyagokat és gerendákat, ezután kezdődhet a tényleges felújítás. A beruházásnak köszönhetően az épület Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan főpapi palotája lesz, amely sokrétű szolgáltatást nyújt majd.

Mint ismert, az egri Érseki Vagyonkezelő Központ sikeres uniós pályázatának köszönhetően 986 millió forint támogatást nyert az épület évek óta üresen álló, a rendszerváltozás után egyházi tulajdonba visszakerült középső szárnyának turisztikai vonzerővé fejlesztésére. Az érdeklődőket interaktív kiállítások várják majd, amelyek a magyar egyház, illetve az egri főegyházmegye történetét, kincseit mutatják be. Bepillanthatunk a püspök könyvtárába, képtárába, ruhatárába, dolgozószobájába és kincstárába is. A barokk hangulatot korhű bútorokkal, berendezési tárgyakkal idézik meg. A földszinten borszaküzlet , cukrászda-kávézó, ajándékbolt, gyermekmegőrző, turisztikai információs központ és filmvetítő termek kapnak helyet. A megszépült palota barokk díszkertje, lépcsőháza és földszintje mindenki számára ingyenesen látogatható lesz.
A projektmenedzser hozzátette: a fűtés geotermikus energia felhasználásával történik majd, ami lényegesen csökkenti az épület fenntartási költségeit. A látogatóközpont várhatóan 2014. augusztus 31-én nyílik meg a turisták előtt.