“Mozgásban a látássérültek” – és nem csak ők!

A Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete két évvel ezelőtti rendezvényén, a Vakablakon úgy tűnt, igen népszerű a csörgőlabda a sportolók és a diákok körében. Most újra próbát tehettek a fiatalok, de nem csak a csörgőlabdával, hanem a vaksakkal is. A „Mozgásban a látássérültek” elnevezésű programon hét egri általános és középiskola, illetve az Eger Heroes amerikai focistái vettek részt összesen 11 csapattal. A tornát a Szilágyi nyerte.

Kétszer három játékos a pályán egy-egy kilenc méter széles kapu előtt. A szemüket az egyenlő esélyek biztosítása érdekében maszk fedi. A cél, a csörgő labdát gurítva, azt az ellenfél kapujába juttatni. A csörgőlabda, vagy goalball egy paralimpiai sportág. Egerben a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete foglalkozik ezzel a sportággal, bajnokságban is indulnak sőt, a vidéki egyesületek közül csak az egrieknek vannak válogatottjaik: Tóthné Kiss Orosz Mária és Bukta Gábor.
4953 2:21 A válogatott – lesznek. 2:42 Tóthné Kiss Orosz Mária Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete
Az egri csörgőlabdáról annyit, hogy látássérült tagokkal bővül majd a csapat kerete, amire szükség is van. A korábbi próbálkozásoknak hála, egyre több látó is kipróbálta már ezt a sportot.
5024 0:05 Először – többiek. 0:18 Zólyomi Benjamin Andrássy György Katolikus Közgazdasági SZKI
A mostani felhívásra is hét egri általános és középiskola kilenc csapat jelentkezett. Rajtuk kívül az Eger Heroes Amerikai Futball Csapat képviselte az egri sportolókat. A bemutató után a 11 csapatot két csoportra osztották. A győztesek, vagyis a Szilágyi és a Dobó 11. osztálya játszották a döntőt, amit a szilágyisok nyertek, így övék lett a fődíj, a csörgőlabda. A vaksakkot kipróbálók is finom nyereményekkel térhettek haza.