Köztársasági Szalon – Párbeszéd Magyarországért

Meg tudja-e magát szervezni úgy az ellenzék, hogy képes legyen a kormányváltásra? – Jávor Benedek szerint ez ma az egyik legizgalmasabb kérdés. A volt LMP-s képviselő, aki ma a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, arról is beszélt, hogy a pártok válaszút előtt állnak: önállóak maradnak, és nem engednek az értékeikből, vagy fontosabbnak tartják ennél az Orbán-kormány leváltását. Szerinte a kormánynak mindenképpen mennie kell, mert többek között szemben áll a demokratikus működéssel, az állampolgári részvétel elvével.

A Köztársasági Szalont az Egri Újságíró Egylet hívta életre. Az értékrend közös, ez a köztársaság, a hangsúlyok lehetnek különbözőek – mondta Weil Zoltán, az egylet elnöke és az est egyik moderátora. A Párbeszéd Magyarországért két politikusa, Jávor Benedek és Karácsony Gergely volt a vendég. Magyarországon erős a politikai, szociális, kulturális megosztottság, másrészt ugyanilyen erős a vágy is a nemzeti konszenzusra. Jávor Benedek szerint az értékek másságát elfogadni – ez a köztársaság eszményének egy sajátossága, de ez nálunk nem működik, mert vallásháború szerű küzdelem folyik a táborok között.
Jávor Benedek beszélt arról is, hogy választási együttműködést hoztak létre az Együtt 2014-gyel, megbeszélték az alapelveket, meghatározták a konkrét lépéseket.
Progresszív adózás, a peremre szorított társadalmi rétegek felemelése, olyan szociális ellátórendszer kiépítése, amelyből senki nem hullik ki, egyenlő esélyt biztosító oktatás és korrupcióellenes program – ebben is megállapodtak már az Együtt 2014-gyel.
Jávor szerint ma az egyik legizgalmasabb téma, hogy az ellenzék meg tudja-e magát úgy szervezni: képes legyen a kormányváltásra. Úgy látja: elindult ez a folyamat.