Felújítják az EKF botanikus kertjét

Két év alatt megújulhat az egri Eszterházy Károly Főiskola botanikus kertje. Az Almagyar dombon található csaknem egy hektáros területen két nagyobb, egymáshoz kapcsolódó beruházást hajtanak végre. A Magyarország tájegységeinek növényvilágát bemutató élőhelyek rekonstrukciójára közel 74 millió forintot költhetnek.

Rengeteg botanikus kert van Magyarországon. Létezik Egerben is, az Almagyar dombon egy közel egy hektáros botanikus kert, amit eddig főleg az Eszterházy Károly Főiskola hallgatói használhattak a gyakorlati képzéshez és szakmai természetvédelmi programokhoz kapcsolódóan. Most a város számára is egy nyitottabb, látogatható kertet fejlesztenek ebből a területből. A megvalósítási tervek elkészültek, erre majdnem 4 millió forint uniós pályázati forrás állt rendelkezésre.
A helyi védettségű terület, gyűjtemény különlegességét az adja, hogy már 1967-ben, amikor létrehozták, úgy tervezték, hogy az egyes élőhelyfoltok bemutatják a hazai flórát, a Kárpát-medence egyes területeinek növényfajait.
Az alsó, hűvösebb részen Nyugat-Dunántúl, Alpokalja, illetve egy vizes, nedves élőhely kialakítása után a Bükkalja növénytársulásait láthatják majd a látogatók. A több mint 600 növényfajnak otthont adó botanikus kert növeli a védett növényfajok és társulások fennmaradási esélyeit. A növényeknek köszönhetően védett állatfajok – pl. lepkék, denevérek – is megtelepedhetnek a területen. A program második részében – a tervek szerint – közel két év alatt 74 millió forintot fordíthatnak a már meglévő speciális élőhelyek rekonstrukciójára, újak kialakításra, információs táblák kihelyezésére, mikroklíma állomás, laboreszközök, informatikai eszközök beszerzésére.