Aranytőke Borszemle

Nyolcadik alkalommal, április 26-án rendezik meg az Aranytőke Borszemlét, az egri borvidék egyik legjelentősebb versenyét. A megmérettetés helyszíne ezúttal is az egerszóláti Brezovay-kastély, ahol neves borászok és borbírálók értékelik a termelők, illetve a pincészetek nedűit.

Az Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrend hat település hegyközségével és önkormányzatával 2006-ban kezdeményezte a verseny életre hívását, hogy a hivatásos borkészítők mellett a kistermelők is fórumot találjanak boraik összehasonlítására.
A minősítési versenyre mintákat küldhetnek be bortermelő vállalatok, egyéni bortermelők és kereskedő szervezetek. A verseny rendezőjéhez benevezett boronként 4 db, minimum háromnegyed literes palackban kell a mintát eljuttatni. A jelentkezők idén kettő – kistermelői és kereskedelmi borok – kategóriában adhatják le boraikat az Egri Borvidék hegyközségi irodáiban, illetve egerszóláti polgármesteri hivatalban április 17-e és 19-e között.
A borok minősítését neves borászok és borbírálók végzik el, a szakmai munkát dr. Gál Lajos borász irányítja. A verseny iránymutatásul is szolgál a külön kategóriában induló kistermelőknek.
Az ünnepélyes díjátadó szeptember 7-én, az Egerszóláti Olaszrizling Fesztiválon lesz, a borszemle eredményeit azonban hamarabb, a versenyt követő héten közzéteszik.