Gazdag programsorozat – Gárdonyi emlékév

A Gárdonyi-év kapcsán számos programot szerveznek Egerben és országszerte, felújítják a Gárdonyi-házat és szobrot kap az alkotó a belvárosban, a parlamentben pedig hamarosan szavaznak a Gárdonyi emléknapról is. Az emlékév Egerre irányítja a figyelmet, segít az olvasás népszerűsítésében és erősíti az alkotó kultuszát –hangzott el a témáról rendezett sajtótájékoztatón.

Eger a közelmúltban számos sikeres rendezvény helyszíne volt, török szimfonikusok koncerteztek, színvonalas volt a Tavaszi Fesztivál. A női pólósok fontos tétmeccset játszanak a hónap végén, mintegy 1000 versenyzővel karate EB-t tartottak, s a szezonnyitó Eger Rallyt is megtartották – összegezte Habis László polgármester az elmúlt időszakot.
A Gárdonyi-év eseményeinek sorában meghatározó volt a Gárdonyi Bál. A program támogatására országosan 100 millió forint jut, ennek nagy része, több mint 60 millió forint Egerbe kerül.
A belvárosi rehabilitációval együtt gyarapodnak a város értékei, a kialakuló hármas térrendszer, a Dobó tér, Gárdonyi tér és Végvári Vitézek tere évtizedekre meghatározzák majd Eger arculatát.
Számos program kapcsolódik az emlékévhez – mondta el a városvezető. A Belvárosi Kereskedőkkel egyeztetve, a város támogatásával ismét lesz kirakatverseny. A Vándorregény országosan példaértékű kezdeményezés, 18 helyszínen lehet megtalálni Gárdonyi Géza műveit. A programot a budapesti Könyvfesztiválon is bemutatják.
A parlament hamarosan szavaz a Gárdonyi emléknapról, így az emlékév után is folytatódhat az alkotó kultusza. A programok helyszíne Eger mellett Gárdony és a Petőfi Irodalmi Múzeum. Ez utóbbi ad otthont április végén az országos nyitórendezvénynek.
Szalayné Király Júlia, a Dobó István Vármúzeum irodalomtörténésze elmondta: az egyik legfontosabb cél, hogy újra megszerettessék az olvasást az emberekkel. A dalpályázat, fotópályázat, vetélkedő, irodalmi fesztivál mellett fontos, hogy Gárdonyi műveiből tanuljunk is.
Az emlékévhez kapcsolódva a főiskola, könyvtár is szervez programokat. Április végén indul az emlékév honlapja, Júliusban, a Múzeumok éjszakáján Gárdonyi kuckó nyílik, s a Kaláka Fesztiválhoz is kapcsolódnak rendezvények.
A tavalyi siker nyomán idén is lesz casting, kiválasztják az Egri Csillagok főbb szereplőit, akik több héten szórakoztatják az egrieket és a vendégeket.
A szervezők elmondták: remélhetőleg a színvonalas és érdekes programok Egerre irányítják a figyelmet.