Képzés vállalkozóknak

A megújuló energiaforrásokról indít közös oktatási programot vállalkozások számára a Bükk-Miskolc Térségi Leader Akciócsoport és az Eszterházy Károly Főiskola a felsőtárkányi faluházban. A továbbképzéssel olyan vállalkozókat segítenek, akik érdeklődnek a megújuló energiaforrások hasznosítása iránt. Az egy évig tartó képzés során előadásokat hallgathatnak többek között a napenergia, a szélenergia és a biomassza energetikai alkalmazásáról is.

A Bükk-Mak Leader Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiája alapján újabb program indul azért, hogy segítsék az Észak-magyarországi régió vállalkozásait. Ezúttal egy oktatási programban vehetnek részt a Bükk-Mak Leader telephelyén működő vállalkozók: többek között a megújuló energiaforrások hasznosításáról, a már meglévő technikák fejlesztéséről, a helyi erőforrások sikeres alkalmazásairól hallgathatnak előadásokat a vállalkozók egy éven át. Felsőtárkányra főképp azért esett a választás, mert a térségben már több olyan vállalkozás működik, ahol használják a megújuló energiaforrásokat.
A felsőtárkányi önkormányzat már amúgy is alkalmazza a megújuló energiaforrásokat: az általános iskola tetejére napelemeket helyeztek, amelyek elektromos áramot állítanak elő, ezáltal csökkentve az iskola vilalnyszámláját. Az épület előtt elektromos járművek tölthetők térítésmentesen. A faluházban is napkollektorokat helyeztek el, és pelletkazán működtetésével teszik környezetbaráttá és gazdaságosabbá a fűtést.
A most induló képzést az Eszterházy Károly Főiskolával közösen indítja a Bükk-Mak Leader.
A program kilenc előadásán szó lesz például a napenergia, a szélenergia és a biomassza energetikai alkalmazásáról is.
A Bükk-Mak Leader uniós forrásból, több mint húsz millió forintból indítja el a programot. Az összegből alakították ki oktatási központjukat is a felsőtárkányi faluház tetőterében.