Üveggyártás Parádsasváron

Újra fújják az üveget Parádsasváron. A környéken háromszáz éves hagyománya van az üveggyártásnak. A gyárban 2004-ben állt le a termelés, akkor több százan maradtak munka nélkül. Januárban egy kis üzemben újraindult a kézi üveggyártás.

Olvasztják, fújják, húzzák, csiszolják, gravírozzák az üveget Parádsasváron. A műhelyben mindenki minden munkafolyamathoz ért. Gyártanak mindent: poharat, vázát, üvegtojást, csészéket.
2006-tól dolgoznak a tulajdonosok azon, hogy ismét beinduljon az üveggyártás Parádsasváron. Úgy gondolják, ipartörténelmet is írnak, hogy nem hagyják kihalni itt ezt a mesterséget. Több mint háromszáz éves hagyománya van a faluban az üveggyártásnak.
A kisszériás üveggyártás beindításához többször is pályáztak. Először 2008-ban nyertek az épület bővítésére, majd 2012-re alakult át úgy a pályázati rendszer, hogy – az ügyvezető szavával élve – földi halandók is tudtak sikeresen pályázni. Ebből a pénzből korszerűsítették a 70-es években épült kemencét, elkészültek a gépészeti berendezések, így idén el tudták kezdeni a termelést.
A forma és a minta a hagyományos parádsasvári, az anyag ólommentes kristályüveg. Ebben is a hagyományokhoz ragaszkodtak, ez ugyanis tapintását, fényét tekintve hasonlít az ólomkristályhoz.