Poroszló és Bükkszék adósságából is vállal át az állam

Átveszi Poroszló adósságát is a kormány – ezt Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő jelentette be sajtótájékoztatón. Tizennégy olyan település volt, ahol nem zárult le év végéig az adósságkonszolidáció, ezek között két Heves megyei. Nyitrai azt mondta: ezek a települések valamilyen hasznot hozó beruházásra költötték a felvett hitelt. Poroszlón tavaly adták át a kétmilliárd forintból megépült Tisza-tavi Ökocentrumot. Most a Heves megyei település adósságának 60%-át vállalja át az állam. Ez 234 millió forintot jelent. Bükkszéket is az adósság 60 százalékától szabadítja meg az állam – mondta el a TV Eger kérdésére Horváth László kormánymegbízott.

A rendszerváltás óta folyamatosan adósodtak el az önkormányzatok, egyre több feladatuk és kevesebb pénzük lett. A kormányzat úgy gondolja – mondta Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő –, hogy esélyt ad az embereknek, az önkormányzatoknak, és átveszi az adósságot. Év végéig tizennégy településsel nem zárta le a kormány az egyeztetést, olyanokkal, ahol nem önkormányzati feladatra, hanem hasznot hozó beruházásra fordították a felvett hitelt. Heves megyében két ilyen község volt: Bükkszék és Poroszló.
Bornemisza János, Poroszló polgármestere azt mondta: aggódtak, hogy kimaradnak az adósságkonszolidációból. Most kiderült: 234 millió forint adósságtól szabadulnak meg. A polgármester szerint Poroszló történelmi lehetőséget kapott.
A megye településeitől összesen 11 és fél milliárd forint adósságot vállalt át az állam.