Feltámadási oratórium

Krisztus feltámadásának ünnepén, húsvét vasárnapjának délelőttjén szentmisét tartottak a Bazilikában, majd az este folyamán Händel Feltámadási oratóriuma csendült fel a Minorita templomban. Az esti előadás a XIII. Egri Tavaszi Fesztivál záró programja volt.

A húsvéti ünnepi szentmisét a Bazilika káplánja, Galo Gábor mutatta be, aki szentbeszédében kiemelte: ha egy ember távozik az élők sorából, lelkileg megrendülünk, de az idő elteltével az élet megy tovább. Krisztus halála viszont nemcsak a lelkeket, hanem a földet is megrengette, és utána soha többé nem mondhatjuk, hogy az élet ugyanúgy megy tovább. Az ő halálában minden benne volt, ami szörnyűség, ami kegyetlen; az igazságtalanság, az egyedüllét, az erőszakosság. Boldoggá tesz viszont minket a szenvedés utáni csoda, a feltámadás örömhíre-tette hozzá.
Este hét órától a Minorita templomban Händel feltámadás-oratóriuma hangzott el a XIII. Egri Tavaszi Fesztivál záró programjaként. A Savaria Barokk Zenekart Németh Pál Liszt-díjas karnagy vezényelte.
Az énekművészeket kísérő zenekar korhű hangszereken szólaltatta meg Händel művét.