Hétvégére várható időjárás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Heves megye gyöngyösi és hatvani kistérségeire adott ki elsőfokú, azaz citromsárga riasztást ónos eső kialakulásának veszélye miatt.

A mai napon a csapadékhullás a havazásból havas esőbe és esőbe vált, majd az Északi-középhegységben átmenetileg előfordulhat ónos eső. Megyénkben péntek estig többnyire havas eső, havazás valószínű, többfelé tapadó hóra kell számítani. Heves megye hegyvidéki területein halmozódhat fel számottevő mennyiségű friss hó. Ezeken a területeken 5-20 cm hó várható, ami az alacsonyabban fekvő területeken sokfelé olvadni fog.

A hosszú hétvégére enyhülés lesz jellemző, viszont szombatra és vasárnapra nagy mennyiségű csapadék várható. Az olvadás és az esők hatására hétvégén, a Tarnán és a Zagyván várható készültségi szintet meghaladó vízállások kialakulása. Eleinte (péntek, szombat) nagyrészt az olvadásból származó vízmennyiség lesz a döntő, s ekkor az árhullámok még mérsékeltebb vízszintemelkedést okozhatnak. A szombatra és vasárnapra jelzett esőt követően jelentős vízszintemelkedések várhatóak az említett folyókon, illetve az ezekhez kapcsolódó kisebb vízfolyásokon.

Hétfőn vélhetően elvonul a csapadék, azonban egy erőteljes lehűlés következik, több helyen fagy lehet.

Jövő hét közepéig enyhülés lesz, viszont utána ismét lehűlés következik. A többéves átlagnál alacsonyabb lesz a hőmérséklet, hideg, kora tavaszias idő köszönt be.

A lefagyott vízátfolyások miatt javasoljuk, hogy feltétlenül lassabb utazási tempót válasszanak, valamint különös óvatosságot és körültekintést kérünk minden útnak indulótól.

Az aktuális információkról a www.met.hu és a www.heves.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon tájékozódhatnak.

Amennyiben problémája adódna, úgy hívja a katasztrófavédelem 105-ös segélyhívó számát vagy a 112-es segélyhívó számot.