Összbírói értekezlet

Kiváló munkát végzett tavaly az Egri Törvényszék – nyilatkozta az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Egerben tartott összbírói értekezlet után. Bár a szabálysértési ügyek száma rendkívüli módon, 165%-kal megemelkedett, a jelentős többletmunkát sikerült időben elvégezni– tette hozzá dr. Handó Tünde.

Heves megyében is gondot okozott 2012-ben a bírák nyugdíjazása. 72 bíróból 11 ment nyugdíjba. Az öt városi bíróság közül három élére került új elnök-mondta dr. Hunyadi-Buzás Ágnes, az Egri Törvényszék elnöke. Ez jelentősen megnehezítette a dolgozó bírák feladat ellátását. Problémát jelentett az ügyforgalom megváltozása is.
Az Egri Törvényszék elnöke eredményként értékelte a közigazgatási és munkaügyi bíróság zökkenőmentes felállítását, valamint a bírósági közvetítői rendszer kialakítását. A mediáció intézményét országos viszonylatban is szeretnék népszerűsíteni és megerősíteni- fűzte hozzá dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.
A bírósági közvetítést a felek ingyenesen vehetik igénybe és az eljárás lényegesen gyorsabb, mint a peres eljárásban. A megállapodás a perköltségeket is csökkenti, hiszen a felek illetékkedvezményben is részesülnek-hívták fel a figyelmet a szakemberek.