Mesével a családokért

Egy angol alapítvány, a Storybook Dads képviselői jártak tanulmányúton a börtönben. Az ő ötletüket vette át és fejlesztette az egri intézet: a fogvatartott anyák meséket mondhatnak, az ezekről készült CD-ket elküldhették a gyerekeiknek. A program vezetője, Sharon Berry azt mondja: Angliában 80 ezer fogvatartott és a hozzájuk tartozó 200 ezer gyerek szenved a börtöntől.

Egerben 2010-ben kezdődött a börtönben a meseprogram. Juhász Attila parancsnok angol mintára indította. A fogvatartott nők mesélni tanultak, majd meséket mondtak, a kiválasztott történetet pedig CD-n odaadják karácsonyi ajándékként a gyereküknek vagy anyukájuknak. A Storybook Dads 2006 óta van jelen az angol börtönökben, Dartmoorban kezdték. Az ötlet több európai intézetnek is megtetszett; hasonlót csinálnak Dániában, Lengyelországban, és itt, Egerben. Az egri kiegészült meseterápiával, magyar népmesékkel foglalkoznak. Szerették volna átadni a fogvatartottaknak a népmesékben rejlő igazságokat. A nők fogyatékkal élőknek is mesélnek.
Az angol program vezetője, Sharon Berry azt mondja: amit Egerben lát, arra emlékezteti, ahogyan ők kezdték. Látszik az is, hogy egyre bővül a bevonható fogvatartottak köre, és rajtuk keresztül egyre több gyereket érnek el.
Sharon Berry:
– Nagyon büszke vagyok, hogy évek alatt rengeteg levelet kaptunk gyerekektől, családoktól, hozzátartozóktól. Mind megköszönték azt a segítséget, amit a programban való részvétel jelentett nekik. Sok esetben ez mentette meg a családot a teljes szétszakadástól. Igen szép eredményeket tud elérni a program egész Európában.
Az angol alapítvány működéséből húszezer ember profitált – mondja a vezető. Száz fogvatartottat foglalkoztatnak is. Tavaly hétezer CD-t készítettek. Magyarországon 18 ezer ember él jelenleg börtönben, nagyjából 40 ezer gyerek szenved az apja vagy az anyja távollététől. Rajtuk próbál ez a meseprogram segíteni.