Tízéves a Történeti Tárház

Ötven tárggyal gyarapodott a Történeti Tárház állandó kiállítása – ezek között vannak igazi ritkaságok: például Rákóczi temetési zászlaja és egy madonnás szablya. Tóth Sándor gyűjteménye tíz éve kapott állandó helyet, akkor nyílt meg a Történeti Tárház. Most ezt az évfordulót és egy új időszaki kiállítás, az Istenek és fegyverek megnyitását ünnepelték.

Tíz évvel ezelőtt az EVAT adott helyet Tóth Sándor fegyvergyűjteményének. Várkonyi György, az EVAT vezérigazgatója azt mondja: a fegyverek nem elsősorban használatukban élnek, hanem az ember találékonyságát, szakmai tudását, művészetét mutatják be. Nemcsak nézni, okulni is lehet ebből a gyűjteményből, ezért hozták létre – fogalmazott Várkonyi. A kiállítással a történelemtanároknak, a gyerekeknek is szeretnének segíteni, tudjanak itt órákat tartani.
Tóth Sándor, a gyűjtemény tulajdonosa elmondta: a tizedik évfordulóra ötven új tárggyal gyarapodott az állandó kiállítás. Különösen büszke a Rákóczi-zászlóra, ez egy hete került ide.
Amikor létrehozták ezt a múzeumot, a megőrzés vezérelte őket, ma már a gyarapítás, a továbbfejlesztés is. Másfél éve előadásokat tart itt, és szinte minden évben fejlődött a kiállítás. Minden márciusban időszaki kiállítás is nyílt, most az Istenek és fegyverek című az ázsiai isteneket és fegyvereket mutatja be. Tóth Sándor úgy látja: egy magánmúzeumnak is van létjogosultsága.
Habis László polgármester szerint az EVAT jó gazdája a gyűjteménynek. Tóth Sándor nem csak óriási értéket gyűjtött össze, hanem restaurálja, gondozza is a tárgyakat, növeli az értéküket. A polgármester szerint fontos lenne, hogy szakszerű leírás készüljön ezekről a tárgyakról.
A polgármester mindenkit arra kért: legyen közös feladat ennek a kiállításnak a közkinccsé tétele, hogy ezeket az értékeket minél többen lássák.