Mozifejlesztés

Magyarországon egyedülálló digitális mozi vetítőberendezést adtak át Egerben. A város filmes cége az Emberi Erőforrások Minisztériuma „art” mozihálózat digitális fejlesztéséről szóló pályázatán 8,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el, míg a városi közgyűlés januárban további 6 millió Ft folyósításáról döntött. A 18,5 milliós beruházás átadásán bejelentették, keddenként egy-egy előadásra 50 %-os kedvezményt nyújtanak az egri és Egerben tanuló fiataloknak.

A kutatók és a gyártók már javában a HD korszak utáni kijelzőgenerációra készülnek. Ezt 4K-nak, vagy UHD-nek, Ultra High Definition-nek nevezik. A képernyő felbontása 3840×2160 pixel, vagyis sokkal kontrasztosabb képet lehet látni, mint amit korábban megszoktunk. Ilyen vetítőberendezést adtak át a bevásárlóközpontban levő moziban. Az üzemeltető részéről Kiss Lajos ügyvezető kiemelte, a beruházás szó szerint életbe vágó volt, mert a mozigépészeti technikai fejlődése túlhaladta a legtöbb moziban használatos 35 mm-es technológiát, aki nem fejleszt, versenyhátrányba kerül..
Ezen kívül még a Nemzeti Kulturális Alaptól közel négy milliót nyertek a beruházásra, valamint 1 millió forint önerő állt rendelkezésre. Habis László polgármester beszédében rámutatott, Egerben mindig is érdeklődtek a mozi iránt. Ez év nyarán lesz 100 éve, hogy megkezdte rendszeres működését a régi Uránia mozi.
L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke megnyitó beszédében elmondta, idén 100 millió forintos pályázati támogatással 8 vidéki, úgynevezett ARTmozi kapott korszerű digitális vetítőberendezést. Ezt a programot jövőre is szeretnék folytatni. Lombeczki Gábor, városi képviselő az IFI Mozi programsorozatról beszélt. Keddenként, 18 órától egy-egy előadásra 50 %-os kedvezményt nyújtanak az egri és Egerben tanuló fiataloknak. Eger Önkormányzata erre a célra 1,5 millió Ft-ot biztosít költségvetésében. Az első 4K-s film levetítése előtt Kiss Lajos egy emléktáblát vehetett át a vetítőberendezést szállító cég képviselőjétől. A tervek szerint áprilisban még egy 4K-s 3D-s rendszer kerül majd Egerbe.