Bükki karsztforrások

Az olvadásnak és a melegebb időnek köszönhetően újra működnek a bükki időszakos karsztforrások. Ezek közül a leglátványosabb a Felsőtárkány felől megközelíthető Vöröskői-alsó forrás, ami úgy néz ki, mint egy gejzír.

Néhány nappal ezelőtt még alig csordogált, ma viszont már több mint 1 méter magasra tör fel víz a Vöröskői-alsó forrásból a lyukas mészkősziklán keresztül. A Bükk-fennsík 900 méter magasra nyúló mészkőplatójának déli, délnyugati pereme alatt, 400-500 méteres tengerszint feletti magasságban több időszakos karsztforrás fakad. Ezek közül ez a leglátványosabb. Akkor lép működésbe, ha elég csapadék hull a fennsíkon, illetve megindul a lassú olvadás.
A Vöröskői-alsó forrás általában az olvadás megindulásától függően április-májusig működik. A forrás már fokozottan védett területen található. A természetvédelmi törvény alapján az ilyen területek csak jelzett turistaútvonalon közelíthetőek meg. A Vöröskő-völgyben, a patak mellett több védett növény is most virágzik, így például a hóvirág, vagy éppen a vöröslő hunyor.