Kisváros a felhők fölött – séta a várban

A Kisváros a felhők fölött kiállítást nézték meg a Téli séták résztvevői. A polgárosodó Egert megidéző időszaki kiállítás még április 14-éig látható.

Tematikusan mutatja be a török utáni időszaktól kezdve a polgárosodó Eger életét a Kisváros a felhők fölött című kiállítás. Tavaly nyílt meg az időszaki kiállítás a vár Dobó-bástyájában, áprilisig még látható. Most a Téli séták résztvevői nézhették meg Bujdosné dr. Pap Györgyi vezetésével. A szőlőművelés és a borkészítés eszközei, a bazilika makettje, a fertálymesterség relikviái, egy polgári szalon – ez az anyag valamikor a megyeháza börtönében volt látható. Egy pályázat teremtett arra lehetőséget, hogy a tárgyakat újra megmutassák.
Amikor elment a török, a városnak újjá kellett épülnie – mondja a történész. A törökök közül sokan itt maradtak és kereszténnyé váltak. Ekkor kezdődött a barokk belváros építése.
A kiállítás bemutatja az Egerben létezett céheket, az üvegművességet, a női polgári öltözéket, a szépítő szereket, de emléket állít a XIX. század végén megalakult dohánygyárnak, az idén százéves egri mozinak is. Legközelebb 23-án várják sétára a lokálpatrióták az egrieket. Akkor Park Hotel hírneves vendégeivel ismerkedhetnek meg a helytörténet iránt érdeklődők.