Tavaszi hadjárat

Folytatódik a Tavaszi hadjárat, a Jobbik Ifjúsági Tagozata és a Hatvannégy Vármegye közös sorozata. Az előadók most az I. világháború megítéléséről, a Tízes Honvéd Gyalogezredről, a rohamcsapatok felszereléséről tartottak előadást.

Többen többféleképpen ítélik meg az első és a második világháborút. Más a hivatalos, akadémikus szemlélet, másként tekint az eseményekre a két szervező, a Hatvannégy Vármegye és a Jobbik Ifjúsági Tagozata. Ők komplexen nézik a XX. század történelmét – mondják . A Tavaszi hadjárat előadássorozat is ezt a szemléletet adja át.
A Jobbik Ifjúsági Tagozatának elnöke szerint ez nemcsak egy egyszerű háború volt, hanem kultúrák és világszemléletek, felfogások ütköztek egymással. Az I. világháború történetéről Torda Zsolt, a Vitéz Doberdói Bánlaky Breit József altábornagy Hagyományőrző Egyesület tagja beszélt. Torda Zsolt tragikusnak nevezte, hogy mennyire nem ismerik az I. világháborút az emberek, nem számít közkedvelt témának. Úgy véli: ez is azt támasztja alá, hogy kell ezzel a korszakkal foglalkozni. A világháború története mellett a rohamcsapatokról, a rohamharcászatról beszélt, majd bemutatta az I. világháborús ruhákat és felszereléseket, az Isonzó-völgyi háborús emlékhelyeket.
A Tavaszi hadjárat sorozat következő előadását két hét múlva tartják.