A megyei önkormányzatokhoz kerül a megyei vállalkozásfejlesztési alapítványok alapítói joga

A vállalkozásfejlesztési alapítványok alapítói jogai a megyei önkormányzatokhoz kerülnek – így döntött a kormány legutóbbi ülésén. Az átadást indokolja, hogy 2012. január 1-től a megyei önkormányzatok alapvetően területfejlesztési feladatokkal foglalkoznak, így ehhez szorosabban kapcsolódhat az alapítványok tevékenysége is.

A Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványok többségében a megyei önkormányzatok, települési önkormányzatok és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány alapításával jöttek létre 1991 és 1996 között, hogy mikrohitelezést, tanácsadást nyújtsanak a vállalkozások, gazdasági szereplők felé.
„ – A kormány egyik kiemelt célja a közigazgatási rendszer teljes megújítása, alacsony hatékonyságának orvoslása. Ennek érdekében több fajsúlyos intézkedés mellett a tavalyi év elején megtörtént a megyei önkormányzatok feladatainak megváltoztatása is. A megyei önkormányzat területfejlesztésben betöltött koordinációs szerepének erősítéséhez szervesen illeszkedik most ez a döntés is.
A Heves Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a megye gazdaságának meghatározó szereplője, hiszen támogatással kombinált mikrohiteleivel a helyi vállalkozások számára a fejlesztési források megszerzésének egyik legkeresettebb pénzügyi megoldását kínálja. Ez a tevékenység egyik hatékony eszköze a megye gazdaságfejlesztésének. A Heves Megyei Önkormányzat alapítóként kiemelt feladatának tekinti, hogy a lehető legnagyobb forrás álljon az Alapítvány rendelkezésére, melyet kihelyezve helyzetbe hozhatja a helyi vállalkozásokat, ezzel új munkahelyeket teremthet” – olvasható Szabó Róbert, a megyei közgyűlés elnökének sajtóközleményében.