Bemutatta az MSZP a Kelet-Magyarország Programot

Munkahelyteremtés, felzárkóztatás, szociális kérdések – a szocialisták Kelet-Magyarország Programja ezekre fókuszál. A régiós program számos egyeztetésen van túl – mondta Sós Tamás megyei elnök. Korózs Lajos úgy fogalmazott: mindenkinek otthont és munkát kell adni, el kell érni, hogy családonként legalább egy kereső legyen.

A Kelet-Magyarország Programot mutatta be az MSZP. A program azt körvonalazza: mit kívánnak tenni a régió felzárkóztatásáért. Sós Tamás szerint van tennivaló, hiszen elindult a megye leszakadása: szétverte a kormány az önkormányzatokat, gyalázatos az úthálózat, a munkanélküliség soha nem látott mértékű. A szocialisták régiós programjában kiemelt szerepet kap a foglalkoztatás bővítése, a munkahelyteremtés, a felzárkóztatás és a szociális kérdések.
Négyszer annyi a régióban a munkanélküliek száma, mint a fővárosban – emelte ki Korózs Lajos, a párt országos elnökségi tagja. Szerinte az államnak itt, a munkahelyteremtésben kell erősnek lennie, nem a hatalomkoncentrációban. A közmunkaprogramot viszont megalázónak nevezte. Kiemelt néhány területet, amit feltétlenül támogatni kell, így az agráriumot, az építőipart, a kutatásfejlesztést, a felsőoktatást és a közoktatást. A szocialisták szerint munkát és otthont kell adni mindenkinek, elérni, hogy legalább egy kereső legyen minden családban. A rezsicsökkentést az évszázad átverésének nevezte Korózs Lajos. Az összes költség két harmadát a jobb módúak viszik el. Elképzeléseik szerint van egy társadalmi minimum, ez állampolgári jogon kell, hogy járjon. A szociális jogoknak szerepelniük kell az új alkotmányban is – fogalmazott Korózs Lajos, majd hozzátette: a mostani alaptörvénynek a történelem szemétdombjára kell kerülnie.

Gondos István, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra:

“Az MSZP legújabb programja kapcsán Sós Tamás három fő területet emel ki Heves megye vonatkozásában: az önkormányzatok, az utak és a munkanélküliség helyzetét.  Mielőtt elolvasnánk javaslatait, nem árt felidézni a bizonyítványt is, hogy a helyén kezeljük Sós Tamás és az MSZP szakértelmét: a Heves Megyei Önkormányzat vezetésének 12 éve alatt majd 7 milliárd adósságot halmozott fel. A hét évre szóló megyei koncepció alapján az alacsonyabb rendű Heves megyei utakra tervezett forrás 2014 helyett már 2010-ben elfogyott. A szociális intézkedéseiknek köszönhetően a Gyurcsány–Bajnai-kormányok megduplázták a munkanélküliek számát. A valódi probléma azonban az, hogy 8 év, sőt Heves megyében 12 év vezetés alatt a szocialistáknak nem jutott eszébe, hogy Kelet-Magyarországot fel kellene zárkóztatni.”