Bemutatkoztak a rektorjelöltek

Bemutatkozott a három rektorjelölt a főiskola dolgozói előtt.  Dr. Kiss Attila, az Egerfood Regionális Tudásközpont főigazgatója; dr. Horváth Ágnes, a Politológia Tanszék vezetője és dr. Liptai Kálmán, a Természettudományi Kar dékánja pályázik a rektori székre. A jelenlegi rektor, Hauser Zoltán mandátuma június végén jár le.

Az alkalmazott tudományok főiskolája címet nyerte el a közelmúltban az EKF, ez azt bizonyítja, hogy az intézmény jó úton jár – kezdte az összdolgozói értekezletet Kis-Tóth Lajos rektorhelyettes. Áttérve a rektorválasztásra úgy fogalmazott: a közösség a szenátorain keresztül mondhat véleményt – az értekezlet ezt készíti elő. A három jelölt, Horváth Ágnes, Liptai Kálmán és Kiss Attila húsz-húsz percet kapott a pályázata bemutatására. Horváth Ágnes a Századvégről, az Agria Universitasról beszélt, arról, hogy egész eddigi élete a közösségépítésről szólt. A legfontosabbnak a jövő építését tartja. Az intézményt megfelelően kell pozicionálni, hogy felkerüljön Eger a minőségi intézmények térképére. Kapcsolatok, nyitás, valódi minőség, profiltisztítás – ezek is szóba kerültek. Liptai Kálmán azzal kezdte: többet beszél magáról, mint az elmúlt 20 évben összesen. Csapatot szeretne építeni; elérni, hogy ha szakemberre van szükség, azt a régióban elsősorban itt keressék és találják is meg. Kiemelte a tanárképzést, ez a fő irány – egy kicsit talán másképp, mint eddig – mondta. Ezzel kapcsolatban műhelymunkáról, a főiskola, az itt végzett tanárok és azok tanítványainak dinamikus kapcsolatáról szólt. Meg kell tartani a képzések sokszínűségét – fogalmazott Kiss Attila, a harmadik jelölt. Modern, nyitott, erős hagyományokra épülő intézményről beszélt. Szükséges külső források bevonása ahhoz, hogy az itt folyó munkát finanszírozzák. Szerinte az önfenntartó felsőoktatás részben megoldható, teljesen nem. Szerepel még a pályázatában a kutatás, innováció fejlesztése, a tanárképzés megfelelő súlyának megőrzése, egy turisztikai klaszterközpont és tudáscentrum létrehozása, a gazdasági partnerek bevonása a hallgatói költségtérítések finanszírozásába.
A szenátus március 27-éig rangsorolja a pályázatokat, majd ezt megküldik a miniszternek. A miniszter májusban dönt arról, ki lesz a leköszönő Hauser Zoltán utóda. A megbízást júliusban adja át a miniszterelnök.