Együtt menedzselik a kulturális örökséget

A kulturális örökség megőrzéséről, fenntartásáról és hasznosításáról, a műemléképületek új funkciókkal és szolgáltatásokkal való megtöltéséről tanácskoztak magyar és nemzetközi szakemberek Egerben. A tapasztalatokat, bevált jó gyakorlatokat Eger abban az uniós programban hasznosítja majd, melyben -mint vezető partner- olasz, lengyel, német és hazai résztvevőkkel dolgozik együtt harminc hónapon át.

A Central Europe (Közép-Európa) elnevezésű európai uniós program 2012. július 1-jén indult és abban nyújt segítséget, hogyan sáfárkodjanak jól megőrzött kulturális örökségükkel a résztvevők. Városunknak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jogutódja, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ nyújt szakmai segítséget.
A javaslatokat minden ország külön dolgozza ki, amelyet később közösen vitatatnak meg munkacsoportok bevonásával. Az egri szakemberek megismerhették a Hollandiában működő műemlék-figyelő szolgálatot is, amely szakértő csoportok bevonásával időben hívja fel a tulajdonosok figyelmét az ingatlan kisebb hibáira, azok kijavítási lehetőségeire.
Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltató Központ elnöke szerint csak úgy lehet eredményeket elérni az örökségvédelem terén, ha a hatóság, az önkormányzat, a lakosság, a befektetők, a civil szervezetek együttműködnek.
A két és fél évig futó uniós projektet kifejezetten városi környezetben tesztelik, ennek bemutatására a konferencia résztvevőinek szakmai bejárást tartottak a líceum épületében.