Téli séták – börtön

A börtönt, az ott folyó életet, a büntetés-végrehajtási intézet programjait mutatta be a legutóbbi Téli sétán Juhász Attila parancsnok. A hallgatók egy későbbi időpontban – regisztráció után – be is léphetnek a börtönbe, megnézhetik, milyenek a hétköznapok a Törvényház úti épület falai között.

Évszázadok óta áll börtön Egerben, hozzátartozik a városhoz. De mivel nem léphet be oda bárki bármikor, így mindig egy kicsit misztikus, távoli világ volt a kívülállóknak. Juhász Attila, a büntetés-végrehajtás intézet parancsnoka erről a világról mesélt a Téli séták sorozatban.
Juhász Attila a középkori büntetési formákról, nemekről is mesélt, majd azokról az aktuális programokról, amelyek folyamatosan elismerést hoznak az intézetnek. Így a jól ismert Börtön a városért vagy az Esti mese program is szóba került. Ez utóbbit az alapvető jogok biztosa is említette jó példaként. Az Esti mese programban a fogvatartott nők mesét mondanak, ezt elküldhetik a gyerekeiknek. Juhász Attila azt mondja: azon gondolkodtak, mit tudnának tenni a gyerekekért. 18 ezer fogvatartotthoz 40 ezer gyerek élete kapcsolódik.
Egy későbbi, előre egyeztetett időpontban a Téli séták résztvevői lehetőséget kapnak arra, hogy személyesen is megnézzék, milyen az élet a börtönben. A következő héten a Kisváros a felhők felett című, a polgárosodó Egert bemutató kiállításhoz vezet a séta.