Évértékelés

Évértékelő tiszti értekezletet tartottak a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál. Az országos helyzetről dr. Góra Zoltán, tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese számolt be.

Elsőként Csontos Ambrus, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője beszélt a 2012-es év megyei eseményeiről. Mint elmondta, Heves megye elsősorban ár- és belvízveszélyes terület, ennek megfelelően megtörtént a települések veszélyességi besorolása. A megyében jelenleg négy polgári védelmi szakalegység működik, összesen 4750 fővel. Az ötödiket, a hatvanit idén állítják fel. Az elmúlt évben 27 tűzvizsgálathoz vonultak ki a tűzoltók, amiből 17 eset bűncselekményhez köthető. A vonulások száma a 2011-es 3110-ről 2775-re csökkent.
Dr. Góra Zoltán, tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese az országos eredményeket ismertetve elmondta, országosan is beindult az őrsprogram, és változott a védelmi igazgatás rendszere.
Megyei mentőcsoportok jöttek létre az ország területén, illetve két olyan mentőcsoportunk is van, ami nemzetközi minősítéssel rendelkezik: a hivatásos Hunor, ill. az önkéntesekből álló Huszár mentőszervezet. Az eseményen a társ- és rendvédelmi szervek, valamint a megyei kormányhivatal és a járási hivatalok vezetői is jelen voltak.