Emlékezés a kommunizmus áldozataira

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott az Egri Fidesz, a rendőr-főkapitányság falán elhelyezett táblánál. Martonné Adler Ildikó a párt egri elnöke beszédében kiemelte: a megemlékezés helyszínén a szovjet állambiztonsági szervek több száz egri és heves megyei fiatal nőt és férfit hurcoltak el kényszermunkára. Családtagjaik semmit sem tudhattak róluk.

Február 25-e a kommunizmus áldozatainak szomorú, kegyeletes, ugyanakkor figyelmeztető emléknapja. A második világháború során fogságba került magyar hadifoglyok is százezres nagyságrendben kerültek a Gulag embertelen kényszermunka-táboraiba, s közülük sokan ott lelték halálukat. A “malenkij-robot” címen elhurcolt magyar civileknek csak mintegy tíz százaléka maradt életben, s térhetett vissza otthonába. Ezek között jelentős számú nő, sőt fiatal nő is volt. Mások testileg-lelkileg megrokkantak, s akik még ma is életben vannak, azok többsége is élete végéig viseli e megpróbáltatások nyomait-hangsúlyozta beszédében Martonné Adler Ildikó, a Fidesz egri elnöke.
A szónok arra kérte az egrieket gyújtsanak meg egy gyertyát este, emlékezve meggyötört honfitársainkra. A megemlékezésen Saárossy Kinga alpolgármester olvasta fel Faludy György Búcsú Recsktől című versének egy részletét, majd a résztvevők megkoszorúzták a kommunizmus áldozatainak emléktábláját.